Sikkerhedsordbog - Hvad betyder ordene?

2-faktor-login 

Når man lægger et ekstra lag af sikkerhed på, så man fx ikke kun skal taste brugernavn og adgangskode ind, men også skal godkende login via en app eller et nøglekort.  

Antivirus 

En computervirus er som en menneskevirus, den angriber bare computeren og gør den syg, så man ikke kan bruge sine data. Antivirusprogrammer bekæmper den type vira. 

Backup 

Backup er det samme som at tage en sikkerhedskopi af sine data og opbevare dem et sikkert sted. Det kan være i et datacenter, som ligger et andet sted end virksomheden. 

Botnet 

Har en hacker kontrol over en lang række computere uden brugernes vidende, kaldes det et botnet. Så kan man fx udsende spam i store mængder uden at blive sporet. 

Cloud computing 

Eller 'skyen'. Den brede betegnelse for alle de tjenester, I har adgang til via internettet som fx backup og ekstra lagerplads. Bruger I Gmail, er det mailtjeneste ude i skyen.  

DDoS 

Når mange computere kommunikerer med et system eller en server med det formål at overbelaste systemet og få det til at bryde ned. Står for Distributed Denial of Service.  

DoS 

Har samme formål som DDoS – at lægge et system eller en bestemt server ned – men DoS sker fra en enkelt computer. DoS står for Denial of Service. 

Direktørsvindel 

En person udgiver sig for at være direktør eller højtstående medarbejder (fx via mail) og får overtalt en ansat til at overføre penge til en ukendt konto. Kaldes også CEO-fraud.  

Firewall 

Første forsvarslinje i din it-sikkerhed. Softwareprogrammer og/eller hardwareenheder, der filtrerer og undersøger al den trafik, der kommer via din internetforbindelse.  

GDPR 

Står for General Data Protection Regulation – eller Persondataforordningen. Et sæt regler om, hvordan I som virksomhed skal beskytte personfølsomme data. 

Kryptering 

Når data krypteres, bliver de omskrevet, så det kun er afsender og modtager, der har nøglen til at afkode dem, så de kan læses og forstås. Afkodningen sker automatisk. 

Malware 

Fællesbetegnelse for de typer af software, der gør skadelige ting ved jeres netværk og data. Virus er også en slags malware. Kommer af 'malicious', der betyder ondsindet. 

Phishing 

Når kriminelle 'fisker' oplysninger, de kan bruge til svindel. Det kan ske gennem forfalskede hjemmesider, mails med links og lign., der kan se autentiske ud. 

Ransomware 

Hvis kriminelle får adgang til jeres data, kan de låse dem, så de ikke kan bruges. Forlanger de kriminelle løsepenge, taler man om en gidselsituation – ransomware. 

Smishing 

Går ligesom phishing ud på at 'fiske' personlige oplysninger, men her sker det via en sms, der ser ud til at komme fra en bank eller en offentlig myndighed. 

Spear Phishing 

Går ligesom phishing ud på at fiske oplysninger, men er mere målrettet i forhold til at stjæle følsomme oplysninger om én bestemt person. Deraf navnet: Spear = spyd. 

Trojansk hest 

Med en trojansk hest bruger en hacker en bagdør til netværket eller systemet og overtager kontrollen med en computer, uden at brugeren ved det eller mærker det. 

Vishing

Telefonsvindel, hvor de kriminelle via opkald forsøger at lokke oplysninger ud af andre ved fx at give sige ud for at være supportmedarbejder hos Microsoft eller lignende. 

VPN 

VPN betyder Virtual Private Network og kan ses som en tunnel, der giver direkte og krypteret adgang mellem virksomhedens netværk og fx en hjemmearbejdsplads.  

Worm 

Skadeligt computerprogram, der kopierer sig selv og spredes i et netværk uden brug af filer. En worm – en orm – kan 'spise af' båndbredden' og forårsage store skader. 

Zombie

Hvis en hacker har inficeret en computer via nettet og kontrollerer den uden brugerens vidende, kaldes den en zombie. Den kan fx bruges til at udsende spam anonymt.