Valget af IoT-platform er et centralt og vigtigt valg, for de virksomheder og organisationer, der gerne vil i gang med at designe IoT-løsninger. IoT-platformen er den teknologiske kasse, man samler og bearbejder sine IoT-data i.

 “Vi anbefaler, at man først og fremmest etablerer en referencearkitektur til sin IoT-løsning,” indleder strategikonsulent i TDC Operations, Michael Skjøtt Kjær. “Det vil sige, at man på et overordnet niveau definerer, hvilke komponenter man har behov for – eksempelvis sensorteknologi, netværksteknologi, sikkerheds-behov, Big Data Analytics, understøttelse af interne og eksterne apps – og hvordan disse komponenter skal kunne interagere på tværs af løsninger. Fastlæggelsen af disse spørgsmål vil pege i retning af den IoT-platform, man har behov for.” 


Fire typer IoT-platforme

Der findes ikke en fælles betegnelse for, hvad en IoT-platform egentlig er, og markedet flytter sig hele tiden. Men typisk vil en IoT-platform falde ind under én af følgende kategorier:

  1. En kommunikationsplatform, som primært fokuserer på kommunikationsprotokoller og håndteringen af sensorer og netværksudstyr. En sådan platform kan eksempelvis holde styr på lokationen af en lastbil, intelligente biler eller telemetriløsninger i energisektoren

  2. Cloud-infrastrukturplatform, der stiller infrastruktur og datakraft til rådighed for udvikling af egne løsninger, der forbinder sensorer med mobil- og desktop-applikationer. En sådan platform kan eksempelvis bruges til at bygge egne services, der overvåger en produktionslinje og lign. i industrien.

  3. En løsningsspecifik platform, der understøtter en række individuelle brugsscenarier. En sådan platform kan eksempelvis styre lager, tracking af materiel, Smart Parkering, Smart affald m.m.

  4. En Enterprise IoT-platform indeholder en række funktioner, der gør det muligt at afvikle flere brugsscenarier på den samme platform og integrere disse på tværs. Det kan eksempelvis være en platform, der registrerer, at der smadres en rude på en parkeringsplads, og som automatisk tænder lyset, optager video og udsender en alarm

At vælge den rigtige platform handler altså om at kunne matche sit forretningsbehov bedst muligt med det teknologiske manøvrerum i én af disse leverancemodeller.

Vælg det rigtige IoT-partnerskab

Endelig understreger Michael Skjøtt Kjær, at Internet of Things også handler om at vælge de rigtige partnere, der dels kan være med til at indfri potentialet i løsningerne, og dels kan bistå med drift og udvikling.

“Det vil være meget forskelligt fra virksomhed til virksomhed, hvad man lægger vægt på i et IoT-partnerskab. Det vil afhænge af organisationens egen digitale modenhed, ambitionsniveauet på kort og lang sigt samt omfanget af forretningsbehovet.”

“Men i processen med at finde den eller de rigtige partnere, kan det være en god ide at spørge ind til bl.a. sikkerhed i løsningerne, privacy, netværk, systemintegration og ikke mindst leverandørens evne til at agere single point of contact på den samlede IoT-installation end-to-end,” slutter Michael Skjøtt Kjær.