Sikkerhedsordbog - Hvad betyder ordene?

2-faktor-login

Når man lægger et ekstra lag af sikkerhed på, så man fx ikke kun skal taste brugernavn og adgangskode ind, men også skal godkende login via en app eller et nøglekort.

Antivirus

En computervirus er som en menneskevirus, den angriber bare computeren og gør den syg, så man ikke kan bruge sine data. Antivirusprogrammer bekæmper den type vira.

Backup

Backup er det samme som at tage en sikkerhedskopi af sine data og opbevare dem et sikkert sted. Det kan være i et datacenter, som ligger et andet sted end virksomheden.

Cloud computing

Eller 'skyen'. Den brede betegnelse for alle de tjenester, I har adgang til via internettet som fx backup og ekstra lagerplads. Bruger I Gmail, er det mailtjeneste ude i skyen.

Firewall

Første forsvarslinje i din it-sikkerhed. Softwareprogrammer og/eller hardwareenheder, der filtrerer og undersøger al den trafik, der kommer via din internetforbindelse.

GDPR

Står for General Data Protection Regulation – eller Persondataforordningen. Et sæt regler om, hvordan I som virksomhed skal beskytte personfølsomme data.

Kryptering

Når data krypteres, bliver de omskrevet, så det kun er afsender og modtager, der har nøglen til at afkode dem, så de kan læses og forstås. Afkodningen sker automatisk.

Malware

Fællesbetegnelse for de typer af software, der gør skadelige ting ved jeres netværk og data. Virus er også en slags malware. Kommer af 'malicious', som betyder ondsindet.

Phishing

Når kriminelle 'fisker' oplysninger, de kan bruge til svindel. Det kan ske gennem forfalskede hjemesider, mails med links og lign., der kan se autentiske ud.

Ransomware

Hvis kriminelle får adgang til jeres data, kan de låse dem, så de ikke kan bruges. Forlanger de kriminelle løsepenge, taler man om en gidselsituation – ransomware.

Smishing

Går ligesom phishing ud på at 'fiske' personlige oplysninger, men her sker det via en sms, der ser ud til at komme fra en bank eller en offentlig myndighed.

VPN

VPN betyder Virtual Private Network og kan ses som en tunnel, der giver direkte og krypteret adgang mellem virksomhedens netværk og fx en hjemmearbejdsplads.