Lokalisering med maksimal præcision

Hos den nordjyske startupvirksomhed, Acubit, var de egentlig i gang med at udvikle en tracking-enhed, der skulle hjælpe med at spore de tusinder af cykler, som hvert år meldes stjålet.

Men det var indtil, at et andet, mere menneskeligt projekt dukkede op. Nemlig at hjælpe med at spore mennesker med demens. Acubit satte sig for at udvikle et produkt, der kunne løse den opgave. For de har høje ambitioner. ”Vi udvikler teknologi, der sætter helt nye standarder for lokalisering af ting og mennesker, uanset hvor de er i verden,” siger Thomas Pedersen, som er direktør i Acubit.

Det har resulteret i produktet Otiom. Det er en lille lokaliseringsenhed til personer med demens. Enheden er forbundet til en app, som pårørende og plejepersonale kan bruge til at spore personen med demens, hvis personen bryder nogle af de foruddefinerede regler, der er programmeret ind i brikken. Teknologien bag Otiom er unik og kan med fordel bruges i andre brancher, og Acubit forventer at udvikle mange flere lokaliseringsprodukter.

Læs mere om dine muligheder med IoT

Udfordring

Det er forbundet med en enorm utryghed og potentiel sorg, når en person forsvinder. Ikke nok med at de pårørendes verden går i stå, så bliver et ressourcefyldt maskineri sat i gang, når en person med demens forlader sit hjem uden at kunne finde hjem igen. Desuden koster det samfundet milliarder. Ifølge Videnscenter for demens er de direkte omkostninger på grund af demens hele 24 milliarder kr. årligt.

Derfor havde Acubit brug for en teknologi, som – i modsætning til GPS-tracking – kan lokalisere en person på så detaljeret et niveau som muligt både udenfor og indendørs.

Løsning

Løsningen på denne opgave blev en Narrowband IoT-teknologi. Med den kan produktet Otiom lokalisere en person helt ned til én meters præcision inde og ude, i tæt bevoksning, i kældre, på etageniveauer og gennem betonmure.

Kombinationen af Acubits teknologi og Narrowband IoT betyder også, at Otiom kan holde batteri uden opladning i op til et år, hvor GPS-baserede enheder typisk skal oplades hver dag. Lokaliseringsenheden bliver desuden først aktiveret i det øjeblik, vedkommende er til fare for sig selv.

“Vi søgte en partner, der vidste noget om netværk, og det gjorde TDC Erhverv. Og så understøtter de mobilnetværket Narrowband IoT, som lever op til alle vores krav. Narrowband IoT har endeløse muligheder for at koble ting og mennesker på internettet. Det gør, at vi nu kan sætte helt nye standarder for lokalisering, uanset hvor vi er”

Acubit Citat profile image
Thomas Pedersen
direktør i Acubit