Smarte sensorer, der holder styr på dyrt værktøj. Intelligente pærer, der tænder og slukker lyset på kontoret før medarbejderne møder. Måleenheder, der automatisk kan aflæse forbrug og analysere data. Der er i dag stort set ingen grænser for, hvilke type enheder, der kan forbindes til internettet. Men netop af den grund er mange små og mellemstore virksomheder i tvivl om, hvor de skal starte.
IoT er et stort og komplekst område, men i virkeligheden behøver det ikke være så svært at komme i gang med at skabe værdi for sin virksomhed gennem IoT. Men det er vigtigt fra start at overveje, hvor det giver bedst mening for den enkelte virksomhed, uanset størrelse, at sætte ind, siger Søren Nørgaard Madsen, der er IoT & Smart City Team Lead hos TDC Erhverv.
Her får du Søren Nørgaard Madsens fem bud på områder, der kan være gode at starte med.
1. Intelligente målere
Intelligent måling er ét af de mest modne områder inden for IoT – og et område i rivende udvikling. Intelligente målere er især en fordel på svært tilgængelige steder – for eksempel mellem to vægge eller under gulvet. Fordi måleren automatisk sender data via internettet, slipper I for besværlig manuel aflæsning. Vær dog opmærksom på, om placeringen har Wi-Fi-dækning, eller om I skal bruge måleenheder udstyret med SIM-kort, der gør det muligt også at transmittere data, hvor man ellers ville opleve sorte huller i internetdækningen.
2. Sporing med smarte sensorer
Har jeres virksomhed udfordringer med at holde styr på værktøj, teknisk udstyr og andre aktiver? Så kan IoT-sensorer sandsynligvis være en stor hjælp – og spare jer for både tid og penge. Håndværkeren kan for eksempel udstyre dyrt værktøj med sensorer og på den måde sikre sig overblik over, hvor det befinder sig. Og forsikringsselskabet kan bruge sensorer til at spore eksklusive møbler og kunst i tilfælde tyveri. Uanset branche, er der et væld af muligheder, og kun fantasien sætter grænser.
3. Sikker varelevering med IoT-sensorer
IoT-sensorer er ikke kun et effektivt værktøj til sporing. I kan også bruge sensorer til at optimere andre processer og forretningsgange, for eksempel jeres varelevering. At kunne spore en vares rejse fra leverandør til kunde er ikke nyt, men hvorfor ikke tage skridtet videre og følge varens ”velbefindende” hele vejen? Udstyrer I jeres varer med intelligente IoT-sensorer med indbygget SIM-kort kan I holde styr på alt fra positionering og temperatursvingninger til rystelser og vibrationer. For virksomheder inden for blandt andet fødevareindustrien kan det sikre, at varens kvalitet ikke forringes under transporten.
4. Netværksopkoblede overvågningskameraer
Med netværksopkoblede overvågningskameraer har I mulighed for at tilgå jeres overvågningsbilleder i realtid – selv fra distancen via mobilen. I dag handler overvågning om meget mere end sikkerhed. Og selvom det stadig er et primært formål for mange, kan I med fordel tænke overvågning ind i andre sammenhænge i jeres virksomhed. I kan for eksempel bruge overvågningsbilleder til analyse af kundestrømme eller trafikmønstre, så overvågning bliver brugt mere forretningsstrategisk - og ikke blot til at øge sikkerheden.
5. Intelligente dørtelefoner
Den klassiske, analoge dørtelefon er også blevet IoT-optimeret. Er I en mindre virksomhed eller et kontorfællesskab, kan en dørtelefon med indbygget SIM-kort give jer mange fordele. Når der er gæster ved døren, ringer dørtelefonen direkte op til værtens smartphone – som via indbygget videofunktion både kan se, hvem der kommer og lukke vedkommende ind. Via et enkelt tryk på din smartphone, kan du også nemt åbne døren for både håndværkeren og pakkeposten, selv når du sidder i møde eller er ude af huset.
Skal vi hjælpe dig i gang med IoT?
Vil du have hjælp til at komme i gang? Eller mangler du inspiration til, hvilke IoT-løsninger, der kan skabe mest værdi for din virksomhed – og som derfor er et godt sted at starte? Hos TDC Erhverv har vi stor erfaring med IoT-løsninger fra både private og offentlige projekter samt et stærkt netværk af samarbejdspartnere, så vi kan guide dig hele vejen gennem processen.