Onlineshopping og hjemmelevering har potentialet til at tage toppen af travlheden og stressen op til juledagene. Du kan hjemmefra – eller i en pause på jobbet – få bestilt de sidste gaver og undgå at stå i kø. Det kan imidlertid betale sig at trække vejret, før du klikker 'bestil'. Her er nogle gode råd til at holde dine julegavekøb på den sikre side.

1. Husk altid din sunde fornuft

Er det gode tilbud for godt til at være sandt? Så er det sikkert for godt til at være sandt. Drømmeprisen kan ende med at blive et mareridt, så tjek en ekstra gang. Find eventuelt et andet sted at handle, eller fortsæt til de følgende punkter, og gå siden grundigt efter i sømmene, før du handler.

2. Vælg sider med hængelås og 's'

Kig i adressefeltet. Er der vist en hængelås, og begynder adressen med https? Det ekstra 's' står for 'secure' og viser, at du nu handler via en krypteret forbindelse, hvor dine data er sikret undervejs.

3. Ser siden officiel og lovlig ud?

Det kribler altid i fingrene, når det gode tilbud er der, men brug lige to minutter mere. Er der en informativ Om os-side? Kan du finde kontakter og hjemmeadresse på firmaet? Står der ingenting, er der grund til at være på vagt.

4. Tjek for sprog og slåfejl

Cyberkriminelle opererer på tværs af grænser, og de bruger ofte maskinoversættelser af deres tekster. Det kan resultere i et ubehjælpsomt sprog med mange slåfejl. Kan du ikke stave dig gennem siden, er det derfor en god idé at få de realistiske briller på.

5. Undgå offentlige netværk

Hvis du vil gøre et julegavekup, gør du det bedst direkte fra mobilen via mobilnetværket eller fra hjemme-pc eller tablet. Cyberkriminelle kan ligge på lur på offentlige wi-fi-netværk og stjæle dine oplysninger. Det er bogstavelig talt en god idé at holde kortene tæt til kroppen.

6. Brug musen som sladrehank

Hvis du ser et link på nettet eller modtager det i en mail, kan du holde musen over linket – uden at klikke. Så kan du se den adresse, som linket peger på. Ser adressen mærkelig eller mistænkelig ud, skal du tænke dig om en ekstra gang, før du klikker.

7. Hold øje med advarslerne

Kommer der advarsler på din skærm om, at du er ved at bevæge dig ind på en usikker side, skal du tage det alvorligt. Det kan være en hilsen fra den indbyggede sikkerhed på din enhed eller netforbindelse, der råber vagt i gevær, og at du risikerer at downloade skadelig software.

Er der hold i it-truslerne?

Ja, det er der desværre. Hos TDC Erhverv opfangede og afviste vores InternetFilter alene i tredje kvartal over 1,5 millioner ondsindede forespørgsler*. Handler du online hjemmefra, er det derfor vigtigt, at hele familien har en sikker adfærd. Og handler du via netværket på din arbejdsplads, kan skadelig software give store skader.

Kom sikkert ind i fremtiden

Det er vores erklærede mål hos TDC Erhverv at tage Danmarks førende små og store virksomheder sikkert ind i den digitale fremtid. Vi ser fremad og deler vores viden, så du både som forbruger og medarbejder på jobbet kan få størst mulig glæde af de digitale landvindinger.

Vil du vide mere om sikkerhed på arbejdspladsen, kan du finde nyttig viden her:

Gå på opdagelse i vores artikelarkiv

Hent e-bogen om de 6 fokusområder

Kortlæg sikkerheden på kun 5 min.


*) TDC Erhverv Sikkerhedsrapport Q3 2023