Øget digitalisering åbner muligheder og nye døre: Mere effektiv produktion, bedre samarbejde og større omsætning. Men den åbner også døre for uønskede gæster: Hackerne.

En stor, dansk healthcare og tech virksomhed blev i 2019 udsat for et historisk dyrt hackerangreb. Regningen lød på mere end ½ mia. kr. De har i den grad prøvet det på egen krop, så der er god grund til at lytte til deres erfaringer.  

Men hvad lærte virksomheden af angrebet? Hvor har den i dag sat ind, så det ikke sker igen? Læs videre og få 5 værdifulde råd som inspiration til, hvordan I også kan gå mere sikkert ind i fremtiden.  

Hele værdikæden voldsomt ramt

Hackerangrebet ramte hele værdikæden hårdt – lige fra forskning og udvikling til salg og distribution. De ansatte kunne ikke bruge deres PC’er, e-mails eller få adgang til Outlook kalenderne. Intranettet og Workplace var nede, så mobiltelefoner og eksterne apps – fx Whatsapp – blev brugt til at kommunikere. Sågar papir og kuglepenne blev taget i brug. Det var et kæmpe tilbageslag for en moderne arbejdsplads i en hyberforbundet, digital virkelighed.  

Virksomheden gjorde sig uvurderlige – om end dyre – erfaringer, de omsatte til konkrete actions, der højnede it-sikkerheden, så de i dag har et effektivt værn mod cyberkriminelle.  

De 5 bedste råd fra den hackerramte virksomhed 

Det er altid en god idé at lytte til dem, der har prøvet det på ‘egen krop’. Til inspiration har vi derfor herunder samlet virksomhedens vigtigste og mest værdifulde erfaringer, så jeres virksomhed har en mulighed for at vurdere og spejle jeres egen it-sikkerhed. Er der styr på den?

Råd nr. 1: 
Back-up er et must – hold den udenfor virksomhedens eget netværk, så den er i sikkerhed.

Råd nr. 2: 
Lav en kontrakt med specialister indenfor it-sikkerhed. Så er der altid godt styr på den (Og så kan I koncentrere jer om forretningen istedet). 

Råd nr. 3: 
Få styr på jeres logs og sørg for at sikkerhedsovervåge dem for tegn på mistænkelig adfærd i jeres systemer og netværkbesøg. 

Råd nr. 4: 
Beskyt jeres Active Directory og e-mail løsning. Husk mange angreb starter med en phishing mail, så et godt spamfilter er vigtigt. 

Råd nr. 5: 
Segmentér netværket ned i mindre dele – så bliver I mindre sårbare og mere sikre. 

Derudover sørgede virksomheden også for at træne og onboarde alle ansatte iinden for bedre it-sikkerhed, så alle kunne være med til at sikre virksomheden bedst muligt. It-sikkerhed er en fælles sag og meget mere end en firewall, en CTO eller et it-system. 

Modstå morgendagens cybertrusler 

I TDC Erhverv hjælper vi danske virksomhed med it-sikkerhed, der både er et værn mod nutidens cyberkriminalitet og modstår morgendagens hackerangreb. Det giver virksomhederne ro og tryghed til at fokusere på det absolut vigtigste: Deres forretning.  

Der bliver ikke mindre af den. Og den bliver desværre kun mere intelligent. It-sikkerhed er en god – og nødvendig – investering.