Er I blandt de virksomheder, der stadig har jeres forbehold? Og som måske tænker, at IoT er noget, der hører til i fremtiden?

I et tidligere afsnit af podcasten TechIn kunne du blive klogere på, hvordan virksomheder af alle størrelser kan bruge IoT til at optimere deres forretninger. IoT er nemlig her og nu - det var hele panelet af eksperter rungende enige om.

IoT er faktisk overalt - også uden, du måske lægger mærke til det. IoT har eksempelvis en afgørende rolle i, at selvkørende busser overhovedet er en mulighed.

Fremtiden er selvkørende - Holo står bag de første selvkørende busser i Danmark

I 2020 blev det endelig en realitet: Holo kunne sætte de første selvkørende busser på de aalborgensiske veje.

Det hele startede, da færdselsloven blev justeret tilbage i 2017. Det var her, Holo så sit snit til at få de første busser, hvor der ikke er nogen hænder på rattet, ud i den danske trafik.

For Holo handler projektet i høj grad om at tænke alternativt og innovativt, når det kommer til transport.

Der er ingen tvivl om, at transporten er et af de mange områder, hvor fremtiden kommer til at se helt anderledes ud - og står det til Holo, er de blandt dem, der kommer til at være frontløbere på området.

Nytænkning af transportformer kræver nytænkende teknologi

For at selvkørende droner, der transporterer mennesker, busser og alle de andre projekter, Holo har i støbeskeen, kan blive en realitet, kræver det en vis grad af innovativ teknologi.

Og det er her, IoT og TDC Erhverv kommer ind i billedet.

For når man sender busser på vejene, der hele tiden skal bruge information og selv rapportere tilbage, er der brug for en stærk og stabil forbindelse, der kan levere store mængder data med høj sikkerhed.

IoT er i bund og grund et spørgsmål om gode forbindelser, og med eksempelvis de selvkørende busser er det helt essentielt, at Holo får pålidelige data, som de både kan bruge til at udvikle og optimere såvel som at sørge for, at bussen kører sikkert i realtid.

Det er alfa og omega, at de selvkørende busser reagerer i løbet af millisekunder, så både passagerer, fodgængere og cyklister er sikre i trafikken. Det kræver selvsagt en lynhurtig og stabil forbindelse.

For Holo er det helt essentielt, at:

  • De kan sende store mængder af data på en sikker, stærk forbindelse - og derfor blev løsningen IoT Connectivity, der kører over en 4G-forbindelse fra TDC Erhverv, der gør det muligt at sende store mængder data uden problemer.

  • Busserne konstant er forbundet, så Holo kan overvåge dem igennem hele distancen. Holo skal kunne se alt, hvad der foregår - døgnet rundt.

  • De kun skal konfigurere deres busser én gang, hvilket er muligt på grund af IoT Connectivity-løsningen fra TDC Erhverv, der tilmed selv finder det bedste netværk.

Christian Bering fra HoloHolo har et godt samarbejde med TDC Erhverv i forhold til en skræddersyet IoT-løsning. Vi har ikke tusindvis af små devices, der sender et par megabyte om dagen. I stedet har vi 10-15 køretøjer på gaden, som sender mange gigabyte hver dag - og de skal overvåges i real-tid.

Derfor havde vi behov for en lidt anderledes løsning, og det har vi fået: En teknisk og kommerciel pakke, der er tilpasset vores specielle krav.

IoT er til både store og små løsninger i virksomheder

IoT kan bruges til mange forskellige ting. Det gælder alt lige fra selvkørende busser og lokaliseringsenheder til mennesker med demens, til hvornår en skraldespand skal tømmes. Der er med andre ord næsten ikke grænser for, hvornår og for hvem IoT kan være relevant.

For Holo betyder det, at de er mere end konkurrencedygtige og fremtidssikrede. De selvkørende busser bliver med tiden billigere at drifte end det offentlige transportsystem er i dag, da teknologien bliver billigere og bedre, og der ikke vil skulle betales chaufførlønninger.

Og for jeres virksomhed kan det måske betyde noget helt andet. IoT har nemlig et hav af anvendelsesmuligheder.

Er du blevet nysgerrig på, hvilke nye muligheder IoT kan skabe for jeres virksomhed?

Så klik dig ind her, hvor du kan blive klogere på, hvordan du kan styrke din forretning med TDC Erhverv IoT

Helt konkret om de selvkørende busser:

  • Busserne kører på en strækning på 2,1 kilometer, hvor de kører blandt fodgængere og cyklister.

  • Projektet er et samarbejde mellem danske Holo og det franske Navya. Foreløbigt strækker projektet sig over 2 år.

  • Busserne navigerer i området ved hjælp af en række sensorer og lidar-teknologi, der måler afstanden til objekter omkring bussen. Disse informationer sammenlignes med bussens indkodede informationer om, hvordan omgivelserne bør se ud. Det betyder, at bussen kan reagere, hvis den møder noget uventet. Bussen stopper derfor selv, hvis den møder en forhindring.

  • Teknologien er faktisk ret simpel: Bussen har på forhånd informationer, og den ved, hvordan den skal reagere.

  • Bussen sender hele tiden informationer til Holo via 4G-netværket takket være IoT. De informationer dækker blandt andet over bussens rute, forhindringer på vejen såvel som videooptagelser. For Holo er det alt sammen uvurderlige informationer, da det er dem, de bruger til at videreudvikle og forbedre deres koncepter, herunder de selvkørende busser.

  • Inden for testperioden er det gratis at køre med bussen - det, Holo skal bruge, er nemlig viden, erfaring og informationer.