Artikel

7 tommelfingerregler: Shop sikkert online

Lige om lidt går danskerne shoppingamok, når Black Friday rammer landet og lokker med det ene slagtilbud efter det andet. Her er 7 tommelfingerregler for onlineshopping, der er gode at huske på, når det kribler i fingrene efter at lægge de billige varer i kurven.

Sol og Strand | TDC Erhverv Teams

1. Kan det passe-reglen

80% på en helt ny skijakke! Cyberkriminelle vil virkelig gerne have din opmærksomhed. Så de sætter ikke bare varer lidt ned – de sætter dem mistænkeligt langt ned. Brug din sunde fornuft til at skelne mellem et godt tilbud og rent fup.

2. Hvor peger musen hen?

Hold musen hen over links, før du klikker. Så ser du, hvor linket peger hen. Hvis domænenavnet i linket i eksempelvis en mail ikke matcher afsenderen, er linket højst sandsynligt inficeret.

3. Dårligt sprog og sålfejl

Cyberkriminelle gider ikke altid at bruge tid på at lave gode oversættelser af deres fuptekster. Derfor kan du ofte genkende en falsk afsender på det dårlige sprog, grammatiske fejl og slåfejl

4. Shop fra mobilen eller derhjemme

Lad være med at bruge offentlige wi-fi-netværk, når du shopper. Cyberkriminelle kan ligge på lur, stjæle dine kreditkortoplysninger og shoppe videre for dine penge. Brug mobilen, når du handler, eller gør det via en sikker wi-fi-forbindelse derhjemme

5. Kig efter hængelåsen

Den hjemmeside, du handler på, skal have en HTTPS-forbindelse. HTTPS er en krypteret udgave af HTTP-protokollen, hvor ’S’ står for ’Secure’. Det betyder, at forbindelsen over internettet er sikker, når du shopper. Kig op i adressebjælken, når du handler på et website. Aflevér kun fortrolige oplysninger på sider, der har en en lille hængelås til venstre for websitets adresse

6. Få hjælp fra software-detektiverne

Hvis din computer eller mobil er beskyttet med sikkerhedssoftware, blokerer softwaren automatisk for mange svindelsider. Så hvis du får en advarsel fra din sikkerhedssoftware, skal du ikke ignorere den og shoppe videre. Programmet forsøger at fortælle dig noget.

7. Er der en ’Om os’-sektion?

Mange falske webshops tilbyder varer som rigtige webshops, men indeholder ikke supplerende information om virksomheden. Rigtige webshops vil gerne fortælle om sig selv og historien bag virksomheden. Det er ofte samlet på en ’Om os’–side. Kan du ikke finde sådan en side, eller virker indholdet på den kopieret og dårligt oversat, er det sandsynligvis en falsk webshop, du er i gang med at handle på.

Kilde: emaerket.dk