Først var den gal i hotelbranchen, da et stort, internationalt bookingsystem blev ramt af et ransomware-angreb, og senere blev også en stor dansk byggemarkedskæde ramt. Hotelejerne fortalte, at i forbindelse med nedbruddet kunne gæster ikke booke overnatninger, og hotellet kunne omvendt ikke se eksisterende bookinger på hverken overnatninger eller selskaber.
Den samlede regning for hotellerne løb op i en regning i millionklassen. Også byggemarkedet mærkede konsekvensen i form af store driftsforstyrrelser på centrale it-systemer, hvilket skabte rod i lagerstyringen og længere leveringstider.
Cybersikkerhed ligger højt på agendaen
Flere store cyberangreb på myndigheder og virksomheder i ind- og udlandet har understreget nødvendigheden af at have et større fokus på cybertrusler, mener den danske regering. Daværende forsvarsminister Trine Bramsen præsenterede udspillet “Et styrket dansk cyberforsvar”.
“Cyberangreb er ikke noget, der kommer engang ude i fremtiden. De er her – og de rammer også Danmark, danske myndigheder og virksomheder,” udtalte Trine Bramsen i forbindelse med udspillet.
Den forhøjede sikkerhedstrussel mod Danmark gør det højaktuelt at sikre sig mod angreb. Det er ikke alt, der kan dæmmes op for. Men med det rigtige sikkerhedssetup kan man minimere risikoen for at blive ramt, så man ikke bliver den næste i rækken af virksomheder, der kan berette om dyre, langvarige og ressourcetunge hackerangreb.
Fire vigtige sikkerhedsskridt
Der er fire vigtige sikkerhedsskridt, I skal tage, for at minimere cybersikkerhedstruslen.
1. Lav en risikovurdering af, hvilke trusler der med størst sandsynlighed kan ramme jeres virksomhed. Resultatet af den risikovurdering er med til at fastlægge, hvor højt det overordnede sikkerhedsniveau bør være, hvor de største sårbarheder er, og hvor I eventuelt skal sætte målrettet ind med tiltag.
2. Gennemgå og optimér jeres it-sikkerhedsløsninger, så I samtænker mennesker, processer og teknologi. Brug eventuelt en partner, der kender jeres forretning og løsninger og ved, hvordan man matcher jeres unikke forretningsbehov med de bedste sikkerhedsløsninger. I skal hverken investere for meget eller for lidt i sikkerhed. I skal investere i det, der virker.
3. Lav en it-sikkerhedspolitik, som både ledelsen og alle medarbejderne kender. En it-sikkerhedspolitik definerer, hvordan alle skal bidrage til at øge sikkerhedsniveauet i virksomheden. Fra topchef til menig medarbejder. Husk i den forbindelse at oplære nye medarbejdere i jeres it-sikkerhedspolitik som en del af onboarding-processen.
4. Lav en it-beredskabsplan. Hvis der opstår en akut sikkerhedshændelse i jeres virksomhed, vil både medarbejdere og ledelse opleve et stort pres, samtidig med at de skal handle hurtigt og effektivt. Med en it-beredskabsplan har alle styr på, hvem der gør hvad, så I kan begrænse skaderne mest muligt.
I kan også besøge TDC Erhvervs Sikkerhedsskolen, som klæder jer bedre på inden for it-sikkerhed.
Vil du vide mere?
Kontakt os og hør mere om dine muligheder for at øge it-sikkerheden.
Vi leverer både rådgivning og sikkerhedsløsninger. Du kan også læse mere om vores sikkerhedskoncept TDC Erhverv Smart Security.