1. Husk din sunde fornuft

Er det et ekstraordinært godt tilbud? Eller er det cyberkriminelle, der prøver at fange din opmærksomhed? Hvis prisen er mistænkeligt lav, er der risiko for, at det er tvivlsomme typer, der vil høste dine data og kontodetaljer. Overvej at finde et andet sted at handle, eller gå videre til de følgende punkter, hvis du vil granske siden, du skal ind på.

2. Vælg sider med hængelås

Det sikreste er at handle på sider med en såkaldt HTTPS-forbindelse. Det ekstra 'S' står for Secure og viser, at du handler via en krypteret forbindelse, hvor dine data er sikkert undervejs. Heldigvis skal du ikke være datalog for at afkode det, men kan nøjes med at kigge til venstre for adressen oppe i browserens adressefelt, hvor der skal være en lille hængelås.

3. Brug lige to minutter mere

Det kribler altid i fingrene, når det gode tilbud er der, men brug lige to minutter mere på at undersøge hjemmesiden. Er der en informativ Om os-side? Kan du finde kontakter og hjemmeadresse på firmaet? De fleste virksomheder vil rigtig gerne fortælle om sig selv, så hvis der intet står, er der grund til at være på vagt. Måske ønsker bagmændene ikke at efterlade spor.

4. Tjek for sprog og slåfejl

Cyberkriminelle opererer på tværs af grænser, og de bruger ofte maskinoversættelser af deres tekster. Det kan resultere i et ubehjælpsomt dansk med mange slåfejl. Kan du ikke stave dig gennem siden, er det derfor en god idé at komme ud af udsalgsfeberen og få de realistiske briller på. Seriøse webshops går langt for at fremstå professionelle og fejlfri.

5. Undgå offentlig wi-fi

Hvis du vil gøre et kup til Black Friday eller i julehandlen på nettet, gør du det bedst direkte fra mobilen eller fra din hjemme-pc eller tablet. Cyberkriminelle kan ligge på lur på offentlige wi-fi-netværk, stjæle dine kreditkortoplysninger og shoppe videre for dine penge. Det er – i ordets bogstaveligste forstand – derfor en god idé at holde kortene tæt til kroppen.

6. Brug musen som sladrehank

Vidste du, at din pc-mus er en sladrehank? Hvis du ser et link på nettet eller i en mail, kan du holde musen over linket – uden at klikke. Så kan du se den adresse, som linket peger på. Er det et link i fx en tilbudsmail, som peger hen på et domæne med et andet navn end afsenderen af mailen, er det en god idé at tænke sig om en ekstra gang.

7. Tag advarsler alvorligt

Mange mobiler, tablets og computere har indbygget sikkerhedssoftware, der kommer med advarsler og blokerer for adgang til mange svindelsider. Vi anbefaler, at du tager dem alvorligt og ser linket efter i sømmene. Der kan også være 'softwaredetektiver' på din internetforbindelse som fx InternetFilter, der er standard på fiberforbindelser fra TDC Erhverv.

Bliv klogere på sikkerhed på få minutter

I er eksperter i at drive jeres forretning. Men hvor meget viden har I om it-sikkerhed? Kom i gang her, bliv klogere på it-sikkerheden og dermed bedre rustet til den dag, der kommer et angreb. Det tager kun få minutter.