Hastighedstest

Senest opdateret: 21. Maj 2024


En hastighedstest eller en speedtest, som det også kaldes, måler din internetforbindelse i det øjeblik, du foretager målingen.
FØR DU TAGER EN HASTIGHEDSTEST

 • Test med kabel og ikke wi-fi. Der er mange ting, som kan forstyrre dit wi-fi. Derfor vil du få det mest præcise resultat, ved at teste med et kabel. (LAN-kabel)

 • Ingen mulighed for at teste med kabel? Så skal du sørge for at stå én meter fra din router og log på 5 Ghz netværket.

 • Test gerne flere gange. Ved at tage flere hastighedstests, opnår du et mere præcist resultat af din internethastighed.


Download
Upload

Hvorfor viser målingen dette resultat?

Din hastighed på internettet bliver typisk nedsat af følgende grunde:

 • Testet på wi-fi-signal?
  Du vil som udgangspunkt måle en væsentlig lavere hastighed på det trådløse netværk (wi-fi). Der er mange ting, som kan forstyrre ens wi-fi signal. Det kan fx være en mikrobølgeovn, radio eller babyalarmer m.m. Disse elektroniske apparater kører på samme frekvens, som dit trådløse netværk.

  Derudover er det også vigtigt, hvis ens wi-fi signal er svagt, at placere routeren et godt centralt sted, hvor den ikke bliver blokeret af solide overflader.


 • Aktive computerprogrammer?
  Din computer kan også have programmer, som kører i baggrunden. Det kan fx være antivirusprogram/firewalls. Disse programmer kan godt påvirke malingen af en hastighedstest. Derfor tjek, om du har nogle programmer, som du kan deaktivere og sørg for at benytte en privatcomputer.

 • Streaming og andre tjenester?
  Du vil automatisk opleve en lavere hastighed, hvis der er en i husstanden eller på arbejdet, som benytter internettet. Det kan være de downloade filer eller bruge krævende streamingtjenester, som fx Netflix eller HBO.

 • Ældre og langsomme computere?
  Det giver nok sig selv, men hvis din computer er af ældre dato (typisk mere end 10 år) og har svært ved at køre de gængse programmer i ens dagligdag, vil man måle en lavere hastighed.

 • Bruger du en bærbar computer?
  Er det en bærbar computer, som du har lavet en hastighedstest på, skal du sørge for, at have strømforsyning tilsluttet. Er strømforsyningen ikke tilsluttet, vil din bærbar køre på strømbesparende tilstand, hvilket gør den langsommere end normalt.Vi tilbyder 1.000 Mbit også kendt for 1 Gbit hastigheder. Det er enten via coax (kabel-tv) eller fibernet. Gigaspeed stiller ekstra høje krav til dit udstyr, når du skal teste hastigheden på dit netværk. Derfor er der nogle ting, du bør vide, når du tager en internet speed test, som er 1.000 Mbit. 

 • Bruge et Netværkskort, der kan håndtere høje hastigheder (det skal understøtte 1.000 Mbit)

 • Minimum 8 GB RAM på din computer

 • Du skal anvende et 64-bit-styresystem, der kan udnytte mere RAM end et 32-bit-styresystem kan, på Mac eller PC

 • Opdatere dit styresystem og rense det for gamle filer og historik

 • Hvis du har en Switch, skal du også sørge for, at denne kan trække en hastighed op til 1.000 Mbit

 • Dit kabel (LAN-kabel/Internetkabel) skal understøtte mere end 100 Mbit, hvilket standard kabler nødvendigvis ikke gør. Står der på dit kabel CAT 5, kan det køre 100 Mbit. Står der derimod CAT 5e (eller et højere tal), kan det det køre op til 1.000 Mbit

 • For at give det mest nøjagtige billede af hastigheden, når der testes ved høje hastigheder,
  henviser vi til Ookla Speedtest.net appen. Den har den fordel, at du undgår, at din browser og antivirus/firewall påvirker hastighedstesten.
  Hent appen via Apple Store til Mac
  Hent appen via Microsoft Store til Microsoft PC

Med vores internet speedtest kan du også foretage en måling på det mobilenetværk.

Bemærk:

Der er forskellige faktorer, som kan påvirke resultatet af testen, så du kan få målt en lavere hastighed end forventet.

 • Baggrunds programmer og apps
  Aktive programmer og apps, på din enhed har også en påvirkning af din hastighedstest. Luk alle programmer og apps, du kan have kørende i baggrunden, når du tester forbindelsen.

 • Afstand til nærmeste mast
  Afstanden til den nærmeste mobilmast og din placering har en afgørende rolle for, hvor høj en hastighed du har.

 • Mange personer på samme mobilmaste
  Du kan opleve svingende resultater af din hastighedstest, hvis antallet af personer, som er koblet op på samme mobilmaste som dig er høj.
Læs mere om hastighedstest


Forstå din måling

Når du udfører en test af internet hastighed, bliver dit bredbånd målt på følgende:

 • Download

Download er den ene måleenhed og er den, som de fleste tillægger den største betydning. Den beskriver, hvor hurtigt du kan hente en fil ned på din computer. Det kan fx være streaming, download af forskellige filtyper eller spille computerspil online.

Downloadhastighed bestemmer også, hvor mange, der kan være på internettet ad gangen, imens at streaming og download af filer gøres på samme tid. Jo højere download, jo flere kan der være på uden internettet virker sløvt. En generel anbefaling for en god downloadhastighed vil være fra 50-100 Mbit.

 • Upload

Den anden måleenhed er upload. Uploadhastigheden angiver, hvor hurtigt du kan overføre indhold til internettet. Hvis du f.eks. ønsker at sende en pdf-fil til dine kolleger, uploade billeder til Facebook eller dele en video på et forum eller YouTube, er uploadhastigheden afgørende. Hvis du ofte uploader større filer eller videoer, er det vigtigt at have en høj uploadhastighed for at sikre effektivitet og hurtig overførsel.

Efter at du har målt hastighed af dit internet, kan du bedre vurdere, om down- og upload opnår dine behov.

 • Ping


Ping er et begreb, der beskriver et signal, som rejser fra A til B. Ping bruges, når der måles hastighed mellem bruger og server. Når du fx spiller et computerspil online, er du forbundet til en server. Her vil du ofte kunne se, hvad din ping er. Den er målt i millisekunder (ms).

Hvad er god ping hastighed?

Alt under 30 ms er acceptabelt.

Disse målinger vises som separate cirkler, som fremgår, når man klikker på "Start testen").

Viser et eksempel på et resultat af hastighedstest fra TDC Erhverv

Cirklen til venstre viser hastigheden på din download, og cirklen til højre viser hastigheden på din upload.
Hvor meget hastighed har du brug for?

En hastighed op til 100 Mbit

Bredbåndshastigheder mellem 50 og 100 Mbit er tilstrækkelige til de fleste daglige opgaver. Du vil nemt kunne surfe på internettet, sende e-mails og udføre lignende aktiviteter. Hvis der er flere personer i din husstand eller virksomhed, kan I samtidig bruge internettet til mindre opgaver - op til 3-5 personer på én gang. Men hvis alle 5 personer har behov for at udføre større opgaver som download og upload af store filer, skal I være opmærksomme på at begrænse brugen for at opnå en flydende internetoplevelse.

En hastighed op til 500 Mbit

Med en bredbåndshastighed på 500 Mbit kan flere personer være online samtidigt uden forsinkelser. I vil kunne surfe, streame musik, downloade og uploade filer uden problemer. Denne hastighed er ideel for dem, der har et mellemstort internetforbrug.

En hastighed op til 1.000 Mbit

Med en bredbåndshastighed på op til 1.000 Mbit får I en førsteklasses forbindelse, der kan håndtere mange opgaver på én gang. I kan være flere brugere online samtidigt, mens I udfører krævende opgaver som upload af store filer, redigering af grafisk arbejde, download, musikstreaming og meget mere - alt på samme tid. En sådan forbindelse leveres typisk gennem vores. Denne hastighed anbefales, hvis I har et stort internetforbrug.
Hvad kan du bruge en hastighedstest til?

En hastighedstest giver dig et indblik i, hvor hurtigt dit internet er, når du fx aktivt downloader eller uploader diverse filer. I bredbåndstesten vil du få oplyst, hvor meget i download og upload dit internet har. Ud fra hastighedsmålingen, kan du få en fornemmelse, om hastigheden imødekommer dine behov. Derfor vil vi anbefale at teste dit internet hastighed - skal du have mere eller mindre internet hastighed?
Hvordan få du det mest præcise resultat af hastigheden på dit internet?

Vores bredbåndsmåler kan vise resultater for en wi-fi-forbindelse (trådløse netværk), men det er afgørende, at du udfører målingen via en kablet forbindelse. For at gøre dette, skal du finde et ethernet-kabel (LAN-kabel) og tilslutte det til din router i en af de gule porte. Ved at gøre det på denne måde sikrer du dig et mere pålideligt resultat af målingen. Der er mange faktorer, der kan påvirke wi-fi-forbindelsen. Hvis du oplever problemer med ustabilt internet via wi-fi, så kan du få hjælp her.

Inden du foretager en bredbåndstest, er det også en god idé at slukke for alle andre apparater, som bruger internettet, såsom robotstøvsugere, tablets eller højtalere, da disse enheder vil dele den hastighed, du abonnerer på. Hvis du har en privatcomputer, anbefaler vi stærkt at udføre hastighedstesten på den i stedet for f.eks. en arbejdscomputer. På den måde kan du være sikker på, at hastighedstesten ikke bliver påvirket af baggrundsprogrammer eller en aktiv VPN-forbindelse.

Kontakt

Vi er her for at hjælpe

Derfor er du også mere end velkommen til at ringe eller skrive direkte til os,
så vil vi hjælpe dig godt på vej.

Kontakt os

Figur af mand og kvinde med høretelefoner - Kontakt os