5G - Fremtidens teknologi

Vidste du, at i 2015 var 15,5 milliarder enheder forbundet til internettet, og i 2025 forventes dette tal at stige til flere end 75 milliarder enheder.

5G-teknologien kommer til at åbne op for at kunne udnytte nye, digitale muligheder. Den er op til 20 gange hurtigere end den nuværende 4G-standard – men 5G-teknologien er mere end bare en hurtig udgave af 4G.

Hvad er 5G?

Opgraderingen til 5G giver en langt højere downloadhastighed og lavere svartid, hvilket åbner helt nye muligheder for, hvad teknologien kan bruges til. Samtidig giver de høje hastigheder mulighed for at løse opgaver med store datamængder på farten, hvilket ikke tidligere har været muligt i samme grad.

 

Så meget hurtigere er 5G

Det er ikke kun virksomhederne, der kan se frem til lynhurtige forbindelser. Når den står på afslapning i sofaen, kan du bl.a. hente HD-film på få sekunder. 5G-teknologien er nemlig 20 gange hurtigere end det nuværende 4G-netværk.

Glæd dig til 5G i dit mobilabonnement

TDC Erhverv samarbejder med TDC NET, som står bag Danmarks bedste 4G mobilnetværk, og de er allerede i fuld gang med at bygge et 5G mobilnetværk til hele Danmark.

Med vores Professionel og Premium mobilabonnement er du klar til 5G, så snart TDC NET udruller 5G.

Hold dig opdateret her på siden, om hvor og hvornår 5G bliver tilgængeligt for dig.

Læs mere om Professionel og Premium her

TDC Erhverv | 5G

Mulighederne med 5G og digitale fremgange

Danske virksomheder vil kunne nyde godt af de mange muligheder, som 5G-netværket byder på. Ikke nok med, at 5G-netværket har en makshastighed på op til 10GB i sekundet når det er fuldt udviklet, så er det også mere stabilt end tidligere. Hos virksomhederne vil teknologien være en fundamental platform til udvikling af fremtidens teknologier, som betyder store fremskridt for det digitale Danmark.

Desuden betyder det banebrydende digitale fremgange, og vi vil se ny teknologi udfolde sig på tværs af industrier i de kommende år. Det er måske ikke i morgen, at vi i Danmark har brug for denne slags teknologi, men inden for en overskuelig fremtid, vil de med sikkerhed understøtte vores digitale liv og fremfærd. Muligheder som fjern- og stemmestyrede enheder, selvkørende biler, fjernstyrede operationer mv. er allerede begyndt at vinde indpas i samfundet.

Internet of Things

5G vil understøtte den stigende anvendelse af de digitale teknologier – herunder bl.a. Internet of Things – og vil byde på nye forretningsmuligheder.

Med IoT bliver tingene omkring os udstyret med simkort og sensorer, så de kan indgå i et intelligent netværk. Det skaber en unik mulighed for alle industrier til at øge deres værdiskabelse og understøtte en digital transformation. Hvad enten målet er optimering og effektivisering af arbejdsgange eller nyskabelse af innovative produkter, løsninger eller forretningsmodeller, er IoT løsningen.

De hurtigere og mere stabile forbindelser, som 5G-teknologien bringer med sig, åbner op for virksomhedernes muligheder for at innovere sig.

Læs mere

 • Hvornår vil TDC Erhverv lancere kommercielle 5G-tjenester?

  Vi forventer, at TDC Erhverv lancerer kommercielle 5G-tjenester i løbet af 2020. Denne tidshorisont er baseret på den nuværende udrulningsplan af 5G-netværket, som bliver udført af vores partner TDC Net i samarbejde med Ericsson.
  Opdateret 05.04.2020 07.15
 • Hvor omfattende vil den geografiske 5G-dækning være, når den lanceres, og hvordan vil dækningen udvikle sig derfra?

  • TDC Net begyndte opgraderingen af 5G-mobilnetværket i oktober 2019 og vil løbende rulle nettet ud til mere end 3.500 mobilmaster – målet er landsdækkende 5G-dækning i Danmark.

  • 5G's dækning på low-band 700 MHz-frekvensen forventes at omfatte det meste af Danmark før udgangen af 2020. Denne frekvens giver god langdistancedækning og er fx bedre end de høje frekvenser til brug i bygninger.

  • Udrulningen af 5G på high-speed C-båndet (3,4-3,8 GHz) har til en start fokus på centrum af København, Aarhus og Odense. Derfra vil dækningen med C-båndet hurtigt blive udvidet til andre større og mindre byer i forbindelse med TDC Nets fortsatte opgradering af netværket. Højere frekvenser som C-båndet har mindre rækkevidde og derfor også mere begrænset dækning, men tilbyder højere hastigheder.

  • Vi holder dig naturligvis opdateret om udrulningsplanen for 5G, efterhånden som den udvikler sig.

  Opdateret 05.04.2020 07.16
 • Hvad vil være de største forbedringer, jeg kan mærke ved brugen af 5G i forhold til 4G? Hvilke hastigheder kan jeg forvente?

  • Vi tror på, at 5G er en gamechanger i forhold til hastighed, reaktionstid og kapacitet

  • 5G vil sikre en mobil dataoplevelse med mere realtid og færre afbrydelser – uden den ventetid og de flaskehalse, som stadig kan påvirke mobiloplevelsen i dag. 5G giver betydeligt højere hastigheder på download og upload, også på travle steder, hvor mange mennesker er på nettet samtidigt som fx i lufthavne, konferencecentre eller til sportsbegivenheder.  

  • Vores mål er at kunne tilbyde Gigaspeed-hastigheder (1.000 Mbps eller 1 Gbps og op) på 5G inden for den kortest mulige tidshorisont. Til en start i de store bycentre i København Aarhus og Odense – og derfra videre ud til andre områder i Danmark. Som med alle mobilteknologier vil de reelt oplevede hastigheder dog kunne variere i forhold til en række faktorer som position i forhold til nærmeste sendemast, antallet af aktive brugere samtidig, den enhed, der bliver anvendt.

  • Kort sagt, når vi sammenligner med de nuværende 4G-ydelsesniveauer, forventer vi, at TDC Erhvervs 5G vil være i stand til at levere downloadhastigheder, der er mindst 10-20 x hurtigere

  • Udover hastighed er hurtige reaktionstider – ned til 1 millisekund, der er 15 x lavere end på 4G – en anden vigtig fordel ved 5G. Hurtig reaktionstid betyder, at websider, apps og alle typer indhold og data leveres hurtigere tæt på realtid og med færre forstyrrelser, hvad der i høj grad vil forbedre den totale mobiloplevelse – fra videomøder og hjemmearbejde til telemedicin og smart city-apps. 

  • For professionelle brugere åbner 5G også op for et væld af nye applikationer og anvendelsesmuligheder inden for Internet of Things (IoT). Det skyldes bl.a. de ekstremt lave reaktionstider på teknologien og for brug af enheder med ekstremt lavt energiforbrug (helt ned til kun 10 % af de nuværende forbrugsniveauer).

  • Vi tænker nødvendigvis ikke altid, at vi har brug for mere kapacitet og højere hastighed på vores mobilnetværk – navnlig når man tænker på, hvor godt 4G har fungeret i Danmark. Men husk på, at datatrafikken vokser med over 40 % om året. Det betyder, at vi snart kan få brug for det høje niveau af hastighed, effektivitet og kapacitet, som kun 5G kan levere. 

  Opdateret 24.04.2020 07.28
 • Hvad skal jeg bruge for at komme i gang med 5G?

  Udover en mobilenhed, der understøtter 5G, skal du også abonnere på et abonnement hos TDC Erhverv, som enten inkluderer 5G-forbindelse som standard eller tilbyder 5G som tilkøb oven i basisabonnementet. Du skal også befinde dig i et område, hvor der er 5G-dækning.

  Opdateret 05.04.2020 07.19
 • Hvilke andre 5G-enheder er på vej til markedet? Og hvad med mobilt bredbånd?

  • Mobilt bredbånd er et spændende aspekt ved 5G – både til kunder, der ønsker en fleksibel højhastighedsløsning til mobildata, når de er på farten, og til de kunder, der har brug for Fixed Wireledes Access (FWA), der kan supplere eller erstatte en traditionel bredbåndsforbindelse. FWA er navnlig relevant for kunder, som i dag kun har adgang til bredbånd med lavere hastighed som fx DSL. Producenter arbejder løbende på at lancere nye, opdaterede routere, der understøtter 5G, så hold øje med fremtidige nyheder inden for vores løsninger til mobilt bredbånd og FWA.

  • IoT-enheder specifikt designet til 5G er også undervejs til markedet i større antal, og de vil understøtte kravene om lille reaktionstid og lavt energiforbrug, der får løsninger med 5G-IoT til at tegne så lovende.

  Opdateret 05.04.2020 07.20
 • Kommer 5G-abonnementer til at koste mere end sammenlignelige 4G-abonnementer?

  • De omfattende investeringer, der er forbundet med opgraderingen af mobilnetværket og udrulningen af 5G-infrastrukturen i hele Danmark, betyder, at TDC Erhverv vil prissætte 5G-abonnementer ud fra en fair og fornuftig prisjustering i forhold til de eksisterende 4G-tjenester.

  Opdateret 05.04.2020 08.49
 • Er der sundhedsrisici forbundet med 5G-teknologien sammenlignet med tidligere teknologier?

  • Sundhed, sikkerhed og miljøhensyn spiller en væsentlig rolle for, hvordan TDC's selskaber, herunder TDC Erhverv og TDC Net, driver forretning, og det gælder naturligvis også udrulningen af 5G i Danmark. 

  • Sundhedsstyrelsen har på baggrund af de seneste, relevante videnskabelige undersøgelser konkluderet, at der ikke er grund til bekymring i forbindelse med 5G.

  • Klik på linket, og gå til Sundhedsstyrelsens webside for at se alle oplysninger om 5G: https://www.sst.dk/da/Viden/Straaling/Straaling-i-hverdagen/Mobiltelefoni-og-traadloes-teknologi/5G-netvaerk

  Opdateret 05.04.2020 07.22